Legea bacșișului, intrată în vigoare la începutul anului 2023, creează alte probleme patronilor şi de cafenele şi restaurante. Dacă un client lasă chelnerului mai mult de 15% din nota de plată, venitul respectiv trebuie declarat ca salariu și impozitat ca atare. Proprietarii din HoReCa cer ca venitul respectiv să fie impozitat lunar, nu pentru fiecare client, ceea ce ar constitui o adevărată bătaie de cap pentru contabilitate. În condiţiile în care patronii nu plătesc angajaţilor tot bacșișul strâns, pot fi amendați cu 4.000 de lei. Din bacşişurile de până la 15%, chelnerii vor primi 90 la sută din suma strânsă, restul fiind impozitat cu 10%. Legea nu precizează însă cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor, de exemplu între chelner, barman şi bucătari. Avocatnet.ro atrage atenția că bacșișul care depăste 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial. Automat, asta ar însemna că se datorează nu doar impozitul pe venit, ci și contribuțiile sociale. Pentru nedeclararea bacşişului, amenzile sunt între 2000 şi 4000 de lei.