Unul dintre cei mai obișnuiți îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat un posibil cancerigen luna viitoare de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, informează Reuters. Aspartamul, folosit în produsele aliementare ca îndulcitor, va fi listat în iulie ca „posibil cancerigen pentru oameni”. JECFA (Comitetul mixt de experți al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură pentru aditivi alimentari), analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului și urmează să-și anunțe concluziile pe data de 14 iulie, în aceeași zi în care IARC își face publică decizia. Un purtător de cuvânt al IARC a spus că atât constatările comitetelor IARC, cât și ale comitetelor JECFA sunt confidențiale până în iulie, dar a adăugat că sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru înțelegerea carcinogenității”. Comitetul pentru aditivi „realizează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) să apară în anumite condiții și niveluri de expunere”. „Solicităm amabil ambelor organisme să își coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial de la Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia, într-o scrisoare din 27 martie către directorul adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab. „IARC nu este un organism pentru siguranța alimentelor, iar evaluarea lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere științific și se bazează în mare măsură pe cercetări larg discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor (ISA). Organismul, ai cărui membri includ Mars Wrigley, o unitate Coca-Cola și Cargill, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la revizuirea IARC, care poate induce în eroare consumatorii”. Aspartamul a fost studiat pe larg de ani de zile. Anul trecut, un studiu observațional efectuat în Franța pe 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartamul – au un risc ușor mai mare de cancer. A urmat unui studiu de la Institutul Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000, care a raportat că unele tipuri de cancer la șoareci și șobolani au fost legate de aspartam. Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat riscul crescut de cancer și au fost ridicate întrebări cu privire la metodologia celui de-al doilea studiu, inclusiv de către EFSA, care l-a evaluat. Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel global de autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar producătorii importanți de alimente și băuturi și-au apărat timp de zeci de ani utilizarea ingredientului. IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în analiza sa din iunie. Modificările recente ale rețetelor de către gigantul de băuturi răcoritoare Pepsico demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate. Pepsico a eliminat aspartamul din băuturile acidulate în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru a-l elimina din nou în 2020. Listarea aspartamului ca posibil cancerigen are scopul de a motiva mai multe cercetări, au spus sursele apropiate IARC, care va ajuta agențiile, consumatorii și producătorii să tragă concluzii mai ferme.