Japonia a început joi să elibereze apă radioactivă tratată de la epava centrală nucleară Fukushima în Oceanul Pacific, o mișcare de polarizare care a determinat China să anunțe interzicerea imediată a tuturor importurilor de fructe de mare din această țară, transmite Reuters. China s-a declarat „foarte îngrijorată de riscul de contaminare radioactivă adus de… alimentele și produsele agricole ale Japoniei exportate în China”, a spus un oficial vamal chinez într-un comunicat. Semnată în urmă cu doi ani de guvernul japonez și aprobată de organul de supraveghere nuclear al ONU luna trecută, descărcarea de gestiune este un pas cheie într-un proces descurajator de lung și dificil de dezafectare a centralei Fukushima Daiichi, după ce a fost distrusă de un tsunami. Operatorul uzinei Tokyo Electric Power (Tepco) (9501.T) a declarat că eliberarea a început la 13:03, ora locală (0403 GMT) și că nu a identificat nicio anomalie la pompa de apă de mare sau la instalațiile din jur. Cu toate acestea, China și-a reiterat joi opoziția fermă față de plan și a spus că guvernul japonez nu a dovedit legitimitatea deversării apei. „Partea japoneză nu ar trebui să provoace prejudicii secundare populației locale și chiar oamenilor din lume din propriile sale interese egoiste”, a declarat joi Ministerul de Externe al Chinei într-o declarație. Tokyo a criticat, la rândul său, China pentru răspândirea „afirmațiilor nefondate din punct de vedere științific”. Oficialii niponi susțin că eliberarea apei este sigură, menționând că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a concluzionat, de asemenea, că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor și asupra mediului a fost „neglijabil”. Uzina Fukushima Daiichi a fost distrusă în martie 2011, după ce un cutremur masiv cu magnitudinea de 9,0 a generat valuri puternice de tsunami care au cauzat topirea a trei dintre reactoarele sale.