OSIM a brevetat ”pâinea cu gust de friptură”, o invenție a trei profesori de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați. Pâinea proteică conține un concentrat de proteine miofibrilare din carne de porc, vită, pasăre sau pește.
Conform www.adevarul.ro, profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc, au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic).
„Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, a explicat profesorul doctor inginer Petru Alexe.
În 2021, patru lucrări realizate de profesorii Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi au fost premiate la „INOVALIMENT”, singurul târg din România care promovează activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul alimentar.